1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Печать E-mail

Bolile diareice acute.

În perioada 1-31 mai, în Republica Moldova, în conformitate cu prevederile Programului naţional de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007- 2015 şi în scopul prevenirii îmbolnăvirii populaţiei prin maladii intestinale acute se va desfăşura luna de profilaxie a bolilor diareice acute, intoxicaţiilor alimentare şi holerei.

Scopul acestei acţiuni este de a asigura informarea pe larg a populaţiei privind măsurile elementare ce trebuie întreprinse pentru prevenirea acestor maladii.

Printre bolile diareice acute (BDA) se numără aşa maladii ca: salmoneloza, dizeinteria, febra tifoidă, holera, etc.

Toate aceste patologii au mecanismul de transmitere fecal-oral, iar principalele simptome ce le caracterizează sunt: greţuri, vomă, dureri abdominale, febră înaltă (pînă la 400C), scaun lichid frecvent, uneori cu striuri de sînge, slăbiciuni generale, cefalee.

Situaţia epidemiologică determinată de bolile diareice acute în raionul Orhei, din an în an rămîne a fi nefavorabilă. În anul 2011 în raion au fost înregistrate 750 cazuri de boală. Din numărul total de cazuri de BDA ponderea cazurilor înregistrate printre copii a constituit nivelul de 70%.

Cazuri de boli diareice acute sunt înregistrate practic pe tot parcursul anului, însă cel mai înalt risc de molipsire revine pentru perioada caldă a anului (lunile iunie- septembrie).

Această grupă de maladii, numită în popor „boli ale mâinilor murdare” poate fi prevenită prin respectarea unor măsuri simple şi deloc costisitoare, cum ar fi:

 • spălarea regulată a mîinilor cu săpun, inclusiv înainte de prepararea bucarelor şiluarea mesei, după fecventarea viceului, etc.
 •  evitarea folosirii în alimentaţie a produselor uşor alterabile cu termenii expiraţi de păstrare sau cu semne vizibile de alterare;
 • respectarea regimului de păstrare a produselor uşor alterabile, şi regimului termic de prelucrare a bucatelor;
 •  spălarea obligatorie a fructelor şi legumelor, îndeosebi în cazul consumului lor în stare proaspătă;
 •  evitarea scăldatului în locuri necunoscute şi neamenajate în acest scop, etc.
În cazul apariţiei semnelor clinice de boală, în special la copii, trebuie în mod de urgenţă să vă adresaţi după ajutor medical la medicul de familie, pentru stabilirea diagnosticului corect şi indicarea unui tratament eficient.

Este important de reţinut că recurgerea la autotratament poate avea drept consecinţă
pierderea timpului preţios şi agravarea stării de sănătate.

27 aprilie 2012
 

linia_hot

0235-25333

premia-2015

Legea Republicii Moldova nr.10-XVI din 3.02.2009 privind supravegherea de Stat a Sănătăţii PubliceHotărîrea Guvernului  nr.384 cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a   Sănătăţii PubliceOrdin № 369 din 03.06.2010 Cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice

sondaj

Cât de frecvent vă documentaţi despre calitatea produselor alimentare procurate?
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi60
mod_vvisit_counterIeri84
mod_vvisit_counterSaptamina curenta763
mod_vvisit_counterSaptamina trecuta8447
mod_vvisit_counterLuna curenta763
mod_vvisit_counterLuna trecuta43088
mod_vvisit_counterToate1158761

Ştiaţi că...

Fumatul - este pe primul loc pe lista deprinderilor vătămătoare cu rezultate dramatice asupra sanatatii. Fumatul este implicat in aparitia cancerului pulmonar (aceasta este forma de cancer cu cea mai mare incidenta si mortalitate in randul populatiei adulte). Este, de asemenea, factor de risc pentru aparitia bolii coronariene ischemice si accidentelor vasculare.